TAR DJUNGELN TILL STORSTAN SEDAN 2018


Grön storstadsmiljö, fönster fulla av kaktusar, ett skrivbord som skulle göra Tarzan avundsjuk. Djungelrummet.se bygger på en noggrant kurerad grön livsstil för hem och kontor.

Kaktusar

Kaktusar

Kaktusar är en av mina absoluta favvosar bland alla sköna gröna, dem finns i alla möjliga former och storlekar, dem är taggiga, ibland blommiga, lättskötta, coola och jag fullkomligt älskar dem. Ni är en del som efterfrågat skötselråd kring dessa taggiga rackare och det finns en hel del olika råd och rön kring hur de ska tas om hand, i detta inlägg berättar jag om hur jag håller mina kaktusar vid liv. Men ibland säckar en och en annan kaktus ihop, det är inte hela världen och man får inte hänga läpp för det.

Lite snabb bakgrundsfakta:

Kaktusarna är en del av suckulent-släktet, alla suckalenter har en sak gemensamt - deras tjocka blad/stjälkar vilka gör att de kan lagrar vatten för att överleva långa torra perioder, finurligt va? detta för att vilda kaktusar ofta lever i torra ökenmiljöer. Alla kaktusar är suckulenter men långt ifrån alla suckulenter är kaktusar. Kaktusarna har sitt ursprung från den amerikanska kontinenten där klimat och landskap varierar kraftigt, därav deras vitt skilda utseenden.

Skötsel:

Placera kaktusen gärna så ljust som möjligt och ju taggigare kaktusarna är desto mer sol vill de ha, under sommaren kan du med gott samvete ställa ut dina kaktusar på din djungelbalkong. Kaktusar behöver inte mycket vatten något många brukar uppskatta med växter, dvs du kan med gott samvete åka på semester utan att ha dåligt samvete eller vara orolig för att kaktusen ska ha dött när du kommer hem. De vill också torka upp helt mellan vattningarna, kaktusar vill icke stå med fötterna (rötterna) i blött, men när du väl vattnar din kaktus kan du vattna den rikligt, jag rekommenderar dock en kruka med dräneringshål så att vatten och fukt inte stannar kvar i krukan vid eventuell övervattning. Vattna regelbundet vår till höst jag skulle säga att allt från en gång i veckan till var fjärde vecka funkar fint, hitta din rutin. Vinterhalvåret vill den vila och då drar du ner ordentligt på vattningen, du kan till och med mer eller mindre “glömma” bort din lilla eller stora kaktus, en del ställer undan sina kaktusar svalt som i källare eller kylskåp, men det gör inte jag! Det är under den mörka färglösa årstiden jag känner att jag behöver mina växter mer än mycket, att dagligen få se sina taggiga vänner gör ju att värmen inte känns allt för långt bort. Tips är dock att ge dem lite hjälp på traven för att fixa de mörka halvåret i form av lite extra belysning så som vanliga energilampor eller ledbelysning. Annat viktigt att tänka på för att lyckas med dina kaktusar är att helst bara ge näring under juni & juli och att plantera i en genomsläpplig jord som är uppblandad med t ex torv, sand eller tegelkross det finns ofta i vanliga butiker märkt som såjord.

Om ni ger era kaktusar tillräckligt med kärlek kan dem bli riktigt gamla, fler hundra år faktiskt!

7E3544FF-400D-4327-B318-E7BAD936BCED.jpg

Här om dagen planterade jag om mina kaktusar här hemma, det är några stycken så att säga, allt ifrån minisar till lite större. Ps glöm EJ att använda gummihandskar annars kan det bli en smärtsamt historia.

24B1E64F-771E-4CB5-925C-FA94F578D8A5.JPG
51B0DEB1-50F6-4787-B1A0-AEE1B7D70E21.jpg
Rosenhill

Rosenhill

Bergianska Trägården

Bergianska Trägården